Предавање о репродуктивном здрављу

У Културном центру 23. 1. 2020. одржано је предавање о репродуктивном здрављу. Ово је прво у низу од три предавања која су предвиђена у оквиру ове теме. Аутор и водитељ предавања је Марија Стајић, сертификовани тренер за репродуктивно здравље, чланица удружења Центар за живот и Православни родитељ и лично, велики промотер здравих стилова живота.

Тема овог предавања била је везана за врсте полно преносивих болести и начин заштите од њих. Приказавши резултате разних истраживања у свету, предавач је посебно указао на чињеницу да ниједно средство, које се у медијима препоручује као заштита од полно преносивих болести, није 100% поуздано. Увек постоји ризик од заразе, а промискуитетно понашање увек доводи до неке од полних болести.

С обзиром да млади не знају много о сексуалности, а упуштају се у полне односе, водитељка предавања позвала је ученике да укључе критичко мишљење, да промишљају о порукама које добијају путем медија, да промисле са ким ступају у интимне односе, јер ако је та особа, са којом планирају сексуалну везу, раније имала полне односе са другим особама, велика је вероватноћа да је носилац вируса СИДЕ, ХПВ вируса и слично.

У овако сложеној ситуацији, један од кључних савета водитељке ученицима био је: уздржање од сексуалних односа у годинама пубертета најефикаснији је метод у спречавању полних болести и очувању свог репродуктивног здравља. Изговор да је време такво и да се у младалачким везама очекује полно општење,  није на месту, јер ми не морамо да личимо на друге, већ треба да се понашамо у складу са својим потребама и осећањима.

„Ако је друштво нездраво, онда прилагођеност таквом друштву нипошто не може бити знак здравља.

У свету у ком је ненормално постало нормално, успех је када те прогласе – НЕНОРМАЛНИМ.“

Интернет сајтови где можете добити додатне информације и поставити питања:

  • Центар за живот: centarzazivot.rs
    • Facebook
    • Instagram
  • Портал Има наде: imanade.org
    • Facebook
    • YouTube (претрага: ima nade psiholog)

 

Центар за живот → Саветовалиште → Млади и полност

WordPress Themes