Обогаћени ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД

У току шкослке 2023/2024. године ученици наше школе имају могућност да се укључе у активности обогаћеног једносменског рада које укључују:
– савладавање вештина јавног говора
– развијање креативних способности
– вежбање конверзације на страном језику
– упознавање са различитим културама и обичајима
– упознавање са новим могућностима информационих технологија
– развијање осећаја за сарадњу и тимски рад
– пружању подрке учењу и савладавању градива и многе друге.

Кроз ове активности ученици квалитетно проводе слободно време након завршених шкослких обавеза.

Радионица посвећена празнику Мала госпојина (Рођење Богородице).

Радионица посвећена празнику Мала госпојина (Рођење Богородице).

Рдионица о лековитим биљкама за средњошколце -,,ЛЕКОВИ ИЗ ПРИРОДЕ“

Мионички средњошколци, ученици треће и четврте године туристичког смера са својом професорком Иваном Стефановић, били су учесници радионице о лековитом самониклом биљу и лековитим биљкама које узгајамо. На столу у научном одељењу библиотеке: рузмарин, домаћа нана, лаванда, босиљак, оригано, ђумбир, куркума, бибер и друге зачинске биљке.

О лековитим својствима наведених биљака, о њиховој употреби у исхрани и лечењу људи и животиња, као и о њиховој употреби у козметици за негу коже и косе, средњошколцима је презентовала библиотекарка Биљана Вићентић, која и сама дуги низ година узгаја лековито биље.

На радионици су се уверили како мирише и како изгледа поједино лековито биље, а договорили смо се да ће следећа радионица бити на пролеће, када ће имати прилику да се упознају са лековитим биљкама у њиховом природном амбијенту, у околини Мионице.

Литература коју смо користили на радионици је ,,Пелагићев народни учитељ“ аутора Васе Пелагића и разне енциклопедије и часописи о лековитом биљу.

Одлагање отпада

Одлагање отпада и проблем загађења животне средине

Рециклажа

Рециклажа материјала од картона и папира и органски отпад који се користи за компост.

Сретење

Обрадили смо тему “Сретења”као црквеног празника и Дана државности. Гледали смо кратак филм на ову тему,а остатак часа смо коментарисали.

Гајење поврћа кроз историју

У оквиру ове радионице ученици су учествовали у изради паноа “Гајење поврћа кроз историју”.На тај начин су изразили своју креативност,а и циљ је да се кроз тимски рад забаве и кроз игру стекну нова знања.

Свети Трифун

Овај час смо посветили Светом Трифуну, заштитника винограда и виноградара.

Манастири на Косову и Метохији

Час смо посветили овој значајној теми и ученицима IV1 је било веома занимљиво док су слушали и гледали филм.

Припрема земље и садног материјала

У оквиру обогаћеног једносменског рада ученици II1 су истраживали како припремити земљу за сетву и успешно подгајити расаду за органску производњу.Пажљиво су одгледали кратак видео материјал успешних произвођача и научили нешто ново из света органске производње.Уживали су осмишљавајући и правећи пано на коме су представили поступке припреме земљишта за садњу.

Обичаји и навике других народа

Ученици IV1 су представили своје презентације.Били су подељени у неколико група и свако од њих је радио презентацију о различитим земљама као што је Бразил,Аргентина,Кина итд. Уживали су у представљају и доста тога научили о навикама и обичајима других народа.

Вештине и креативност у куварству

Ученици I2 су припремили укусне крофне са кремом.Циљ овог часа је био тимски рад и развијање креативности.Ове укусне крофне су биле поклон за нашег ученика Ивана Суботића коме је тај дан био рођендан.

Борба против трговине људима

У оквиру обогаћеног једносменског рада остварујемо сарадњу и са Црвеним крстом Мионица и ово је једна у низу радионица које спроводимо са њима. Тема ове интерактивне радионице била је Борба против трговине људима. Изузетно поучне и освешћујуће чињенице и активности подижу позорност младих људи да примене механизме и поступке којим би себе заштитили и предупредили то да пистану жртве трговине људима приликом путовања или пак у сопственом окружењу.

Нуклеарна енергија

У оквиру обогаћеног једносменског рада имали смо предавања о нуклеарној енергији, историји употребе , њеним позитивним и негативним странама, као и начинима заштите у случају изложености радијацији.

Органска башта

Тема ове радионице је органска башта.Припрема земље,семена,органског ђубрива.Овог пута су ученици II1 правили пано и гледали прилог везано за ову тему.

Радионица поводом Европског дана језика

Ученици су се надметали у квизу знања о занимљивим чињеницама у вези са европским и светским језицима. Одлично су се забавили у музичкој игри препознавања језика песама или земље из које мелодија потиче. Уживали су у лепотама и раскоши страних језика које немају прилике да чују често или уопште подстакнути да и сами даље истражују о овој теми.

Припрема земље за јесењу сетву

У оквиру обогаћеног једносменског рада ученици III2 су имали радионицу у којој су дискутовали и предлагали шта је потребно за припрему земље за јесењу садњу.Предлоге су писали на самолепљивим папирима које су лепили на табли.

Моћ лековитог биља и његова практична употреба

Ученици су у просторијама градске библиотеке истраживали и учили о лековитим и терапеутским својствима лековитог биља којим је наш крај изузетно богат. Осим тога, кроз овакве радионице подижемо свест о значају очувања непроцењивих природних богатстава које поседујемо.

Јесењи коктели

Својим спретним рукама ученици су припремили састојке и испробали комбинације боја и укуса домаћег сезонског, органског воћа и поврћа. Негујемо здраве стилове живота, креативност и тимски рад користећи дарове природе који су нам на дохват руке а често их занемаримо.

ВИРТУЕЛНА РЕАЛНОСТ

НОВОГОДИШЊА РАДИОНИЦА

БОРБА СА ТРЕМОМ

ВИДОВИ ЗАШТИТЕ НА ИНТЕРНЕТУ

ПОПУЛАРНА КУЛТУРА

КРЕАТИВНО ПИСАЊЕ

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

БОРБА ЗА ЉУДКСА ПРАВА