Омладински пројекат „Волонтеризам у Ђачком кутку“ – најбољи омладински пројекат у Колубарском округу

Ученички парламенти СШ „Мионица“ и ОШ „Милан Ракић“ окупљени у неформалну групу Креативна младост, заједничким снагама реализовали су омладински пројекат „Волонтеризам у Ђачком кутку“ у оквиру пројекта Млади су закон расписаним од стране Министарства омладине и спорта. Током октобра месеца извођене су различите волонтерске акције које су се односиле на учествовање у уређењу јавних простора и промовисање солидарности и хуманости.

Пројекат се у својој првој фази бавио уређењем и оплемењавањем простора између дворишта Средње школе „Мионица“ и Основне школе „Милан Ракић“. Млади из целе вароши Мионица проводили су доста времена у простору између школских дворишта дружећи се и играјући фудбал, а остављали су иза себе велике количине смећа и разног отпада због недостатка канти за смеће, али и ниског нивоа свести о заштити животне средине. Поред тога наведени простор није имао наткривени део где би млади могли да седе и проводе своје слободно време или мобилијар да се тај простор користи у друге сврхе.

Реализацијом пројекта обезбеђен је наткривени део изнад клупа и столова, постављене су корпе за отпад, еколошке поруке на таблама са циљем очувања наведеног простора али и заштите животне средине уопштено и засађено је зеленило са циљем оплемењавања наведеног простора.

У својој другој фази пројекат се бавио низом едукативних и хуманитарних активности. Спроведен је низ едукација и активности са циљем заштите животне средине и подизања свести младих људи на тему екологије, људских права и здравих стилова живота. У завршној фази извршено је прикупљање хуманитарне помоћи (књиге, гардероба, храна) за социјално угрожене ученике са подручја општине Мионица.

На овај начин ученици су показали друштвену бригу и одговорност, а пројекат „Волонтеризам у Ђачком кутку проглашен је најбољим у Колубарском округу.

Више информација на следећим страницама:

  1. Омладински пројекат Волонтеризам у Ђачком кутку
  2. Пет година активизма младих кроз програм МЛАДИ СУ ЗАКОН – завршница програма 2014. на Међународни дан волонтера
  3. Креативна младост
Објављено у категорији Вести.
WordPress Themes