Нова школска година у знаку Еразмус + пројекта размене ученика

На лествици успеха Средња школа „Мионица“ остварује степеницу по степеницу више. Након успешно прослављеног јубилеја – десетогодишњице од оснивања школе,  сјајно организованог фестивала „Мионица Гастрофест“, као и одлично завршеног уписа нове генерације ученика, ова млада средња школа креће путем инетрнационализације односно међународне сарадње.

Доношењем Европског развојног плана и стратешким опредељењем ка отварању и упознавању европских образовних система, Средња школа „Мионица“ је током фебуара 2019. конкурисала  на конкурс Европске комисије у оквиру програма Еразмус + за пројекте размене ученика у области стручног образовања и обука са пројектом „Нови изазови“. Са задовољством можемо да објавимо да је пројекат одобрен за финансирање у вредности од 28 205,00 евра.

Пројектом је предвиђен боравак 14 ученика и 5 наставника у трајању од две недеље у Пољској у региону Горње Шлеске, која је позната по веома развијеној грани туризма и угоститељства, великом броју хотела и ресторана.

Према већ унапред успостављеном договору са представницима једног великог школског центра у Пољској, који се састоји од три типа средњих школа (гимназија, средња техничка школа и средња туристичко-угоститељска школа), наши ученици и наставници ће имати прилику да у току две недеље учествују у реализацији теоријске и практичне наставе у њиховој школи, професионалним обукама, да посете бројне хотеле и ресторане, туристичке организације и знаменитости, као и позната места у окружењу попут Кракова, Аушвица, рудника соли и сребра, музеја, цркава итд.

Према оценама спољних оцењивача, предлог пројекта је задовољио све потребне критеријуме, тј. детаљно је описано шта ће се радити током свих кључних пројектних фаза, јасно су дефинисане улоге свих кључних актера у мобилности, али, према речима оцењивача пројекта „један од најзначајнијих ефеката огледа се у чињеници да је ова мобилност у складу са развојном стратегијом Општине Мионица која стратешки жели да се фокусира на интензивнији развој својих туристичких потенцијала, па би у том смислу интернационализација ове средње школе (а једине на овој територији) и развој кадрова у области туризма и угоститељства била од великог значаја.“

Комплетни резултати конкурсног рока за 2019. могу се видети на следећем линку:

https://erasmusplus.rs/lista-od-pr/?langkl=lat

WordPress Themes