Јубиларни Дан школе- 10 година од оснивања!

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ

10 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ „МИОНИЦА“

На Дан светих Ћирила и Методија, 24. маја 2019. обележена је десетогодишњица од оснивања Средње школе „Мионица“.  За ову прилику припремљен је богат културно-уметнички програм, а јубилеј је додатно обогаћен оснивањем и покретањем једног новог фестивала на нивоу наше општине „МИОНИЦА ГАСТРОФЕСТ“.

ДАН ШКОЛЕ У ЗНАКУ УСПЕХА И ТРАДИЦИЈЕ

Дан Средње школе „Мионица“ обележен је свечано и достојанствено уз присуство представника Српске православне цркве, званичника општине Мионица, Школске управе Ваљево, представнике општинских институција и бројних гостију и грађана општине Мионица. Осим директора школе, гостима се обратио и председник општине Мионица, господин Бобан Јанковић, који је нагласио колико је важан развој образовања за развој једног места и најавио да ће врло ускоро започети велики пројекат реконструкције основне и средње школе.

У оквиру културно-уметничког програма ученици средње школе су, кроз пригодне рецитале, осветлили значај и улогу првих хришћанских просветитеља за развој образовања, али су и важан део програма посветили значајним историјским ликовима нашег краја, војводи Живојину Мишићу и његовој супрузи Лујзи. Новина овогодишњег програма био је сет етно песама које је извела  наша ноформирана етно група „Мионе“ састављена од четири наше ученице које се професионално баве етно-певањем. Као и претходне две године, искористили смо прилику да јавно похвалимо своје ученике и наставнике за постигнуте резултате на овогодишњим такмичењима и смотрама и да им уручимо похвалнице.

МИОНИЦА ГАСТРОФЕСТ

Миноца Гастрофест је новоформирани фестивал који подразумева сусрете средњих туристичко-угоститељских школа Колубарског округа. У договору са средњим школама из окружења, осим Средње школе „Мионица“, учешће на фестивалу узеле су још три школе, и то Средња школа „1300 каплара“, Љиг; Економска школа Ваљево и Техничка школа, Уб са својим ученицима и професорима туристичко-угоститељких смерова. Свака школа је имала задатак да скува јело у котлићу по избору и да припреми етно- трпезу са старим специјалитетима из свог места.  Представници школа су се изузетно потрудили да њихова јела и етно трпезе буду богате и укусне, тако да смо имали прилику да уживамо у хармонији боја, укуса и мириса. Гостима је била на располагању дегустација две врсте гулаша које су припремали ученици Економске школе Ваљево и Техничке школе из Уба, војнички пасуљ, који је припремила средња школа из Љига и рибља чорба коју су припремали домаћини фестивала.

Као домаћини фестивали , Средња школа „Мионица“ је имала и свој изложбени угоститељски штанд на коме су ученици смера конобар демонстрирали припрему необичних коктела, представљујући своју струку на веома креативан и оригиналан начин. Понуда је употпуњена и изложбеним штандовима ТО Мионица са сувенирима које израђују деца Мионице, као штандом господина Пеце Петровића, који је представио једениствене експонате камена из свог музеја.

Посебну димензију  фестивалу дали су уважени гости из света кулинарства, мајстори свог заната, господа Саша Мишић, познати кувар и ТВ лице, Дејан Станковић, председник асоцијације кувара Србије и Милијан Стојанић, почасни председник асоцијације у пензији. Они су уједно представљали стручну комисију задужену за давање сугестија и коментарисање припремљених котлића и етно трпеза, а то су за професоре и ученике били драгоцени савети значајни за унапређење њихових  куварских занимања.

Круна и централни део фестивала био је мастерклас, односно час кувања, који су ови искусни кувари извели на отвореном. За пола сата, уз укључивање ученика у читав процес припреме, велемајстори кулинарства припремили су динстана пилећа прса са шумским плодовима и ливадским зачинима. Састојци попут ораха, бундевиног семена, меда, бибера, рузмарина, босиљка, белог лука, нане, мајчине душице, дали су овом јелу непоновљив и јединствен укус.

Фестивал је био изузетно медијски пропраћен. Најаву је урадила ТВ Вујић у својој емисији „Променада“ пар дана уочи фестивала, а дешавање су директно пропратили екипа другог програма РТС-а, телевизија ВА плус и ТВ из Крагујевца.

Први „Мионица Гастрофест“ завршен је доделом диплома и пехара гостујућим школама и доделом захвалница стручној комисији и спонзорима.

Сви учесници фестивала били су веома задовољни организацијом и мионичким гостопримством, тако да је предлог да ово дешавање наредних година поприми национални и такмичарски карактер.

WordPress Themes