Зашто уписати СШ Мионица

 

Ово је период када се и родитељи и ученици налазе пред дилемом куда даље, шта уписати и чиме се руководити? Да ли тренутном жељом детета, која може бити она права и која ће га водити будућем занимању, али може бити и резултат опредељења друштва у том тренутку, да ли финансијским моментом, близином школе или жељом да дете оде у неки други град. Дилема је велика!

Ако нисте сигурни и двоумите се, после девет година постојања наше школе, ми вам можемо навести разлоге зашто би било добро да ваше дете упише баш Средњу школу „Мионица“. Имамо добре аргументе за то.

Ове године, као и прошле,  уписујемо два одељења првог разреда:

  1. Кувар (15 ученика) и конобар (15 ученика) у трогодишњем трајању и
  2. Туристички техничар (30 ученика) у четворогодишњем трајању

Поред свих погодности које већ постоје: бесплатан превоз, рад у једној смени, млад наставни кадар…желимо да нагласимо да општина Мионица и наш председник Бобан Јанковић дају јаку подршку и подстицај средњој школи.

Стратегија развоја општине Мионица потпуно је усклађена са стратегијом уписа – школа образује кадрове у области туризма и угоститељства, а општина такође иде у истом правцу, стварајући услове и капацитете за њихово запошљавање. У плану је изградња хотела у Мионици, отварање школског ресторана, развој мнифестација, сеоског, конгресног, здравственог туризма што ће захтевати бројна радна места управо из ових области. Међутим, осим планова, реалност је да је хотел Чутовић  приватизован и већ има потребу за многим радним местима угоститељске струке, а из хотела у окружењу  (Врујци и Дивчибаре), као и осталих угоститељских објеката на нивоу општине Мионице и Ваљева, непрестано добијамо позиве да им препоручимо и пошаљемо раднике. То само говори да су радници угоститељске струке тражени и потребни.

Иначе, професије кувара и конобара у свету су јако цењене. Добар кувар је, не само у иностранству, већ и код нас веома тражен, а добар и способан конобар може да живи од бакшиша. Важно је само добро савладати ове занате, а ми посебно инсистирамо на пракси. Ученици обављају праксу у хотелима, имамо своју продавницу, учествујемо на бројним такмичењима и манифестацијама, тако да ученици имају много прилика да науче ове занате. Притом, имају прилику и да зараде, јер можемо да их препоручимо хотелу и другим приватницима када им је то потребно и то већ радимо.

Ако желите да вам деца уче, раде и зарађују, уграбите места која нуди Средња школа „Мионица“, јер их нема много.

Туристички техничари, половина најбољих када заврше,  такође могу очекивати посао у хотелима на рецепцијама, као водичи у нашој ТО, а могу добити и подстицаје за покретање сопственог посла у области сеоског туризма.

За најбоље, који буду желели даље да се школују, биће обезбеђене стипендије.

Значи, за успех, рад и труд наших ученика, ми нудимо посао у нашој општини, а то вам ниједна школа не може обећати.

И оно што бих још да посебно нагласимо…Уписом у СШМ ученици стичу право да  потпуно бесплатно похађају активности, програме и садржаје које организује општинска институција Центар за образовање и развој „Мионица“ са којом је школа партнер, јер се ова установа налази у простору наше школе.  За сада то су: школе страних језика, школа плеса, фолклор, школа рачунара, школа фотографије….

Додела диплома ученицима СШ Мионица за реализован курс фотографије

Ове погодности деца могу да користе у поподневним сатима, али је услов да иду у прву смену. Све друге школе имају двосменски рад, тако да нажалост, наша мионичка деца онда не могу редовно да похађају све ово што им нудимо.

Нама је Министарство просвете одредило само 60 места, а ви добро размислите. Одлука је ваша!

 

 

Објављено у категорији Вести.
WordPress Themes