Сусрет са министром просвете др Срђаном Вербићем у Чаробном селу

Представници Средње школе “Мионица”  имали су изузетну част да у Чаробном селу 10.6.2014. учествују у дискусији округлог стола “Сеоске школе у функцији образовног туризма” коју је организовало УГ Креатива. Представници УГ Креатива, ОШ “Милан Ракић”, Мионица и ОШ “Саво Керковић”, Љиг представили су министру концепт оснивања дечјих образовних центара за извођење рекреативних настава по словеначком моделу.

Ова идеја је зачета преко УНИЦЕФ-овог конкурса из 2011. године када је донацијом ове европске агенције оснажено шест дестинација у Србији за извођење рекреативних настава путем активног учења, а једна од њих је Чаробно село. У дискусији је наглашено да је потребно законски препознати дечје образовне центре као верификоване установе за извођење рекреативних настава чиме би се решио проблем квалитета наставе у природи.

Представници Средње школе “Мионица” министру просвете су изнели своје идеје о важности јачања партнерстава средњих школа са невладиним сектором. Министар је имао прилике да се конкретно увери како партнертво ове две институције функционише путем закуске коју су припремили кувари, а послужили конобари Средње школе “Мионица”. Директорка школе је у свом обраћању министру нагласила да оваква партнерства треба системски подржати, што би се већ могло учинити кроз предлог закона о образовању одраслих који је у процедури. Такође, министар је упознат и са горућим проблемом са којим се сусреће Средња школа “Мионица”, а то је недостатак педагошко-психолошке службе без које се данас рад било које школе тешко може замислити. Дијалог је био изузетно конструктиван, а учесници округлог стола су једногласно закључили да је просвета најзад добила правог и одговорног министра који је спреман да се на конкретним примерима упозна са проблемима и ситуацијом у школству у Србији.

Објављено у категорији Вести.
WordPress Themes