Meђународна сарадња Средње школе „Мионица“

Meђународна сарадња Средње школе „Мионица“

Млади туристички професионалци заједно уче

У оквиру eTvinning платформе Средња школа „Мионица“ започела је сарадњу са средњом стручном школом из Турске  (http://unyeaotm.meb.k12.tr/), која се такође бави туризмом и угоститељством. Две школе су развиле пројекат под називом Млади  туристички професионалци заједно уче са циљем да на eTwinning платформи упознају различите начине реализовања практичног наставног процеса и да размене практична искустава у области туризма и угоститељства путем видео материјала.У току тромесечног трајања пројекта на Twinspace страни, oбе школе су представиле своје активности кроз уводне видео материјале, а наставници и ученици су се  представили једни другима кроз постављање слика и кратког описа о себи.

Након тога, школе су слале једна другој видео материјале о начину извођења свог практичног наставног процеса. Наставне праксе су размењене из области туризма,  куварства, и услуживања.

Из области куварства Средња школа „Мионица“ је, независно од овог пројекта, већ започела са серијалом емисија „Из кухиње средње школе“ у складу са наставним планом и програмом, тако да је већ снимљене материјале за ове потребе послала школи из Турске. Наши партнери су имали прилике да виде како наши ученици припремају  рибљу чорбу и новогодишње медењаке, док смо ми имали прилику да се упознамо са припремом турске пице и водене пите. Важна компонента овог пројекта била је и примена наставних пракси из партнерске школе. Ученици наше школесу применили  припрему турских рецепата, тако да смо се упознали са новим укусима и научили нешто ново.

У области туристичког и хотелијерског пословања,  приказали смо наставну праксу како наши ученици у улози туристичког  водича представљају знаменитости нашег места, али и како уче да обављају послове у улози рецепционера на рецепцији хотела. Ученици турске школе, такође имају наставне праксе из области хотелијерства, које смо имали прилике да видимо у видео снимку, али и праксе у обучавању собарица у хотелу, које ми немамо.

У оквиру истог видео клипа, из области услуживања, нашим партнерима приказали смо како се наши ученици обучавају у савладавању конобарског заната у Хотелу „Врујци“ уз асистенцију свог професора, док су они нама представили рад бармена у току припреме коктела.

WordPress Themes